top of page
Çalışma Yüzeyi 1_300x.png
İKLİM.png

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA GÜVENLİĞİ ANKET SONUÇLARI

İklim krizinin tam ortasındayken insanların gıda ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiye dair farkındalığını anlamaya çalıştık.

Bitkiler, aşırı sıcaklık gibi stres olayları karşısında hayatta kalmak için neler yapıyor olabilirler?

A) Bazı bitki tohumları şartların düzelmesini beklerken uyurlar

B) Bazı bitkiler büyümeyi durdururlar

C) Bazıları yaprak dökerler

D) Hepsi

Sonuç: % 84 D Şıkkı

 

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu hepsi şıkkını mantıklı bulmuş, yine de bazı tohum ve bitki davranışları konusunda emin olamayıp, birbirine yakın oranda A, B ve C şıklarını seçmişlerdir.

İklim kriziyle birlikte, içinde hem dirençli olmanın bilgisini hem de uyum göstermenin sabrını saklayan tohumların dünyasını anlamak, artık daha da önemli hâle gelmiştir.

İklim değişikliği sonucu meydana gelebilecek değişimler ile gıda güvenliği açısından hangisi ya da hangileri risk altında olabilir?

A) Gıda erişilebilirliği

B) Gıda yeterliliği

C) Gıda istikrarı

D) Hepsi

Sonuç: % 81 D Şıkkı

Konunun otoriteleri, erişilebilirlik, yeterlilik ve istikrar başlıkları ancak bir aradayken gıda güvenliğinden söz edilebildiğini belirtiyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu bizimle aynı düşüncedeyken, bir kısmı da a, b ve c şıklarını birbirine yakın oranda doğru kabul etmiştir.

İklim değişikliğinin toprakla ilişkisi üzerine aşağıdakilerden hangisi doğru olabilir?

A) Toprağı işlemek ve, sürmek iklim değişikliğini tetikler

B) Kimyasal gübre kullanımının iklim değişikliğine katkısı olumsuzdur

C) Organik tarım iklim değişikliğiyle doğal bir mücadeledir

D) Hepsi

Sonuç: % 47 D Şıkkı

İçindekiler ile birlikte, toprağın bir canlı olduğunu anlamak ve onu iyileştirmenin yollarını aramak çocuklarımıza anlatacağımız en önemli başlıklardan biri olmalı. Katılımcılar çoğunluk olarak hepsi şıkkını seçse de, organik tarım ve kimyasal kullanımı konusu da popüler olduğundan şıklarda her ikisi de yüzde yirmi oranlarında doğru kabul edilmiş. Toprağı sürmenin ve işlemenin etkisi konusunda ise biraz daha bilgiye ihtiyaç var.

Gıda güvenliğinde önemli bir yeri olan biyoçeşitlilik nelerden etkilenebilir?

A) Aşırı hasat

B) Kentleşme

C) İklim değişikliği

D) Hepsi

Sonuç: % 71,6 D Şıkkı

Kentleşme ve iklim değişikliğinin tarıma etkisi medyada kendine yer bulan bir konu. Dolayısıyla da farkındalık daha yüksek. Bu İki şıkka nazaran, aşırı hasatın etkileri konusunda pek kaynak çıkmıyor önümüze. Oysa toprağa nefes aldırmadan, onu dinlendirmeden devamlı üretmesini beklemek kesinlikle sürdürülebilir olmayan, toprağı ve içindekileri öldüren bir yöntem.

Su ve gıda güvenliği ilişkisinde bizi bekleyen risklere karşı ne yapabiliriz?

A) Az su isteyen gıda ürünlerini tercih edebiliriz

B) Damlalı sulama yöntemine geçebiliriz

C) Su hasadı yapabiliriz

D) Hepsi

Sonuç: % 79 D Şıkkı

Tarımda aşırı su tüketiminin olduğu, damlalı sulama yöntemine geçilmesi gerekliliği en bilinen gerçeklerden. Oysa susuzluğa dayanıklı bitkileri araştırmak, su hasadı yapmak onlar kadar önemli. Katılımcıların çoğunluğu hepsine katılsa da bir kısım katılımcı için su hasadı ve susuzluğa dirençli bitkiler konusu çok yeni. Zaman içinde hepsinin çok önemli hale geleceğini biliyor, yaygınlaştırılması için çalışıyoruz.

Yorum

Terra Madre Anadolu gastronomi fuarı için hazırladığımız, eş zamanlı olarak internetten yayınladığımız ve doksan beş katılımcının yer aldığı ankette, tohum, gıda güvenliği, toprak, biyoçeşitlilik ve su başlıklarında sorular sorulmuştur.

Gıda konusunda yaşanan enflasyon nedeniyle de gündeme ilgi sıcaktır.

bu ilginin, etkiye dönüştürülmesi için kamunun farkındalığının arttırılması yönünde birçok fırsat bulunmaktadır.

Telefon

0 216 906 0315

Email 

Sosyal Medya

  • Spotify
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page